Ljubljana i Postojna 2018

U lijepom broju smo se okupili u subotnje jutro kako bi posjetili susjednu nam državu Sloveniju i tamo se družili sa slovenskim izviđačima i uživali u prirodnim ljepotama njihove zemlje.

Čak 30 Primorjaša je uz pjesmu i zafrkanciju napustilo naš grad i krenulo put Ljubljane, točnije parka Tivoli gdje su nas je uz hrpu slovenskih izviđača dočekalo sunce i prekrasno vrijeme na Taborniškom festivalu. Organizirane su bile razne igre po cijelom parku, a bilo ih je toliko da nismo stigli ni sudjelovati u svemu 🙂

Slobodno pitajte naše izviđače da vam objasne tko su to deklice, kako se na slovenski kaže: “Dobar dan!” ili što znači nasvidanje, taborniki ili dečec.. ma nema što ne znaju!

I nakon svih tih igrara i zabave, uputili smo se u Postojnu, tj. u Postojnsku jamu! Već na ulazu smo se oduševili suvenirima, trgovinama i sladoledima, a onda smo ostali bez daha kada smo stupili u samu jamu. Za početak vožnja vlakom par km. U jami nas je vodio slovenski vodič kojemu je ovo bila odlična prilika za izvježbati svoj “hrvaški”, a vidjeli smo ruski most, najvišu i najnižu točku, opernu dvoranu, veliki brušeni dijamant, rijeku Pivku usred jame i malu slatku simpatičnu čovječju ribicu.

Nakon vožnje vlakom iz jame, kupili smo suvenire, sunčane naočale  😎 i sladolede pa je potom uslijedio povratak u Rijeku.

…i svoj odred voli…