O odredu

Odred izviđača Primorje Rijeka osnovan je na prvoj sjednici Skupštine odreda održanoj 12. 1. 1986. godine pod imenom O. I. Andrea Benussi, u prostorijama Mjesne zajednice Krnjevo u Rijeci. Odred su osnovali Milan Kajganić, dugogodišnji aktivist i predsjednik Saveza izviđača Rijeke i gospođa Mirna Ćopić. Pripreme za osnivanje odreda započele su početkom mjeseca listopada 1985. godine.

U početku su odred sačinjavali učenici O. Š. Veljko Vlahović, sada O. Š. Eugen Kumičić i O. Š. Mario Gennari, sada O. Š. San Nicolo. U to vrijeme u odredu djeluje 31. četa izviđača Istra i 32. četa poletaraca Zora Matijević, a kasnije i 33. četa izviđača Učka te klub brđana Krnjevo.

Odred je na osnivačkoj skupštini imao 80 registriranih članova, a već iduće godine 126 članova. Na smotri Saveza izviđača Rijeke održanoj 1990. godine odred je po prvi put osvojio 1. mjesto.

1992. godine odred mijenja ime u Odred izviđača Primorje. Članovi odreda sudjelovali su na raznim aktivnostima u organizaciji Saveza izviđača Rijeke i Saveza izviđača Hrvatske, a 1995. prvi put odlaze na samostalno logorovanje u Staru Sušicu.

Primorje je u godinama koje slijede organiziralo mnoštvo aktivnosti te nekolicinu samostalnih logora. Sudjelovali smo na zajedničkim logorima, Smotrama i Zborovanjima kao i ostalim aktivnostima unutar i izvan zemlje.

Od aktivnosti koje su u našoj organizaciji posebice se ponosimo organizacijom Susreta brđana More i gore 2009. godine, Izazova riječkog zmaja, te organizacije ligaškog natjecanja u kategoriji izviđača Primrska gojzerica, koje je održano 2. puta na nacionalnoj razini i polako postaje tradicija odreda.

Odred 2014. godine sudjeluje na probnom logorovanju zasnovanom na novom programu Saveza izviđača Hrvatske nazvanom Izviđački put izazova (IPI) te od tog logora svoje aktivnosti temelji na novom programu. Dobne skupine su shodno tome podijeljene na kategorije Poletaraca, Vučića, Mlađih izviđača, Starijih izviđača, Rovera i Brđana, a odred je zastupljen članovima u svim kategorijama osim u kategoriji Poletaraca.

Kao Primorjaši oduvijek smo ostali vjerni izviđačkoj tradiciji, uz neprestano preispitivanje pristupa i metoda kako bi bili u skladu sa suvremenim vremenima i izazovima koje pred nas postavljaju.

Odred je registriran kao Udruga izviđača Primorje u Rijeci sa sjedištem na adresi Jadranski trg 4/III, a djeluje na području središta grada Rijeke.

…i svoj odred volimo…